!
MKA azonosító
94654
 
Kert neve
Almássy-kastély és kertje
 
Történeti megye
 
Megye
Nógrád
 
Település
Felsőpetény
 
Településrész
 
Irányítószám
2611
 
Utca
Petõfi utca 36.
 
Telefon
06(30)9625874
 
Honlap
 
Jelenlegi tulajdonos
ismeretlen
 
Egykori területnagyság ha-ban
0.0
 
Jelenlegi területnagyság ha-ban
11.0
 
Helyrajzi szám(ok)
 
GPS X koordináta
19.199724015400000000
 
GPS Y koordináta
47.884156567000000000
 
Kert leírás
A parktelepítés is a kastélyépítéssel egyidőben kezdődött. A meglévő idős hársak, juharok, vadgesztenyék, japánakácok jól megtervezett telepítésről vallanak. A park legszebb fája egy közel 20 méter magas tulipánfa, pompás virágzásában gyönyörködhetünk minden tavasszal. Hatalmas méretű tiszafabokrok, szép erdei- és feketefenyő, vörös- és jegenyefenyő példányok teszik hangulatossá a területet, amelyet simafenyők és ezüstfenyők szegélyeznek. A kellemes fekvésű területen szépen tájolt a kastélyépület, amelyet igényesen tervezett és telepített park övez. A park szerencsésen vészelte át a két világháborút, jó állapotban maradt. A közel 20 m magas Liriodendron tulipifera a kert különlegese dísze. Hatalmas méretű tiszafa bokrok, erdei- és feketefenyő csoportok, vörösfenyők, jegenyefenyők teszik hangulatossá a kastélypark egészét. Legnagyobb fája egy 422 cm-es törzskörméretű vörös tölgy és egy 418 cm törzskörméretű kislevelű hárs. A nagy méretű hársak, juharok, vadgesztenyék, japánakácok a jól megtervezett telepítésről tanúskodnak. Az épületben gyermekotthon működik, de a park szabadon látogatható. Jelenlegi területe 11,1 ha. A kastélykert helyi jelentőségű védett természeti terület.
 
Kert leírás angolul
Park planting also began at the same time as the castle was built. The existing mature lime trees, maples, chestnuts and Japanese chestnuts are evidence of well-planned planting. The most beautiful tree in the park is a tulip tree, almost 20 metres tall, which blooms in magnificent splendour every spring. Huge yew bushes, beautiful specimens of Scots pine, black pine, red pine and holm oak add to the charm of the area, which is bordered by smooth pines and silver pines. The pleasantly situated grounds are beautifully landscaped with the castle building, surrounded by a well-planned and well-planted park. The park has survived the two world wars in good condition. The Liriodendron tulipifera, nearly 20 m tall, is a special feature of the garden. Huge yew bushes, groups of Scots pine and black pine, larch and yew trees add to the charm of the park. The largest trees are a red oak with a trunk of 422 cm and a small-leaved linden with a trunk of 418 cm. The large lime trees, maples, chestnuts and Japanese chestnuts are evidence of well-planned planting. The building is a children's home, but the park is open to the public. The current area is 11.1 ha. The castle garden is a protected natural area of local importance.
 
Kert értékessége
értékes
 
Kert stílusa
tájképi
 
Kert építtetői, tervezői
 
Építési korszakok
 
Kertrészek
 
Kertépítészeti elemek
 
Kerti építmények
 
Kert állapota
 
Állapot értékelése (pont)
 
Kerti építmények állapota
 
Kert infrastruktúra állapota
 
Növényzet állapota
 
Vízrendszer állapota
 
Természeti képződmények állapota
 
Táji adottságok (klíma, talaj, honos növényzet)
 
Kert egyéb jellemzője
 
A kert jelenlegi használatának leírása
 
A kert jelenlegi kezelője, bérlője
 
A kert látogathatósága
 
Nyári nyitvatartás
 
Téli nyitvatartás
 
Jegyárak, kedvezmények
 
Különleges információk
nevezetes fák, rendezvények,
 
Rendszeres rendezvények, programok
 
Híres emberek,történetek
 
Megközelítés
 
A főépület leírása
A kastélyt a Spett család építtette 1905-ben, vegyes eklektikus stílusban, 18 hold védett park veszi körül. Később a Spett családtól az Almásy grófok vásárolták meg a kastélyt, akiknek 1949-ig, az államosításig volt az otthona. Az államosítás után pedagógusüdülő, úttörőtábor, majd börtön volt. 1955 novemberétől 1956. október 29-ig itt őrizték Mindszenty bíborost. A bíboros távozása után, 1956. december óta lakják állami gondozott gyermekek a kastélyt. A II. világháborút az épület és a park is szerencsésen vészelte át. A további pusztulástól is megmenekült, mert az ötvenes években ebben a kastélyban őrizték Mindszenty bíborost. Az épületben ma gyermekotthon működik. A község legjelentősebb épülete az 1902-ben épült, a falu szélén található kastély. A saroktornyos, felújított épület impozáns látványt nyújt a körülötte elterülő parkkal.
 
A főépület építési ideje
 
A főépület állapota
 
A főépület használata
 
A főépület egykori tulajdonosai
 
A főépület jelenlegi tulajdonosa
 
A melléképületek leírása
 
A melléképületek építési ideje
 
A melléképületek állapota
 
A melléképületek használata
 
Műemléki védettség
 
Műemléki védettség száma
 
Műemléki területi védettség
 
Műemléki területi védettség száma
 
Világörökségi terület
 
Natura2000 SAC terület neve
 
Natura2000 SAC védettség száma
 
Natura2000 SPA terület neve
 
Natura2000 SPA terület száma
 
Érintett nemzeti park
 
Természetvédemi terület neve
 
Természetvédelmi Törzskönyvi száma
 
Természetvédelmi védettségi kategória
 
Helyi term. véd. védettség
helyi védettségû terület
 
Helyi term. véd. védettség száma
127/1975. (XI.25.) VB. hat.
 
Irodalmi források
 
Weblinkek

 


feltöltött fájlok


1604_a.pdf

Magyar Kertörökség Alapítvány Történeti Kertek Adatbázisa