!
MKA azonosító
777
 
Kert neve
Savoyai-kastély és kertje
 
Történeti megye
 
Megye
Pest
 
Település
Ráckeve
 
Településrész
 
Irányítószám
2300
 
Utca
Kossuth Lajos u. 95.
 
Telefon
(06 24) 485 253
 
Honlap
 
Jelenlegi tulajdonos
ismeretlen
 
Egykori területnagyság ha-ban
0.0
 
Jelenlegi területnagyság ha-ban
0.0
 
Helyrajzi szám(ok)
 
GPS X koordináta
18.943463556500000000
 
GPS Y koordináta
47.169503462800000000
 
Kert leírás
A barokk stílus jegyeit magán hordozó épületegyüttes kerítéssel, fallal körbezárt udvarán került kialakításra a park. A fás szárú növényzet különleges összetételű és jó néhány idős kort, sok vihart megért faegyed látható itt. A parkokra jellemző örökzöld- és egzótafajok mellett a térség őshonos fafajának néhány veteránja (például kocsányos tölgy) is megtalálható. Jelentős dendrológiai értéknek számít az a tiszafa, amely már több mint 150 évvel "dicsekedhet". A park idősebb fái közé még két japánakác, egy vadgesztenye és egy gyertyán tartozik, mellmagassági átmérőjük 1 méter körüli. Megemlíthető az oregon ciprus és a kínai páfrányfenyő jelenléte is. A kastélypark cserjéi közül a puszpáng és a cserszömörce érdemel említést. A 19. század második felében a kastélyt gazdasági célokra alakították át, majd 1945 után újabb beavatkozások révén többek közt magtár, járásbíróság, mentőállomás és múzeum kapott benne helyet. Az állami tulajdonban lévő, felújított műemlék napjainkban kastélyszállóként működik. Jelenlegi területe 0,3 ha. A kastélykert helyi jelentőségű védett természeti terület.
 
Kert leírás angolul
The park was created in the courtyard of the building complex, which bears the features of the Baroque style, surrounded by a fence and a wall. The woody vegetation has a special composition and there are several old trees that have weathered many storms. In addition to the evergreen and exotic species typical of the parks, there are also some veterans of the region's indigenous tree species (such as the pedunculate oak). The yew tree, which has been 'boasting' for more than 150 years, is of considerable dendrological value. The park's older trees include two Japanese chestnut, a chestnut and a hornbeam, with a diameter at breast height of around 1 m. The presence of Oregon cypress and Chinese fern is also noteworthy. Among the shrubs in the park are the box elder and the cherry laurel. In the second half of the 19th century, the castle was converted into a farm, and after 1945 it was converted into a granary, a district court, an ambulance station and a museum. Today, the restored state-owned monument is used as a castle hotel. It currently covers an area of 0,3 ha. The castle garden is a protected natural area of local importance.
 
Kert értékessége
rendkívül értékes
 
Kert stílusa
 
Kert építtetői, tervezői
 
Építési korszakok
 
Kertrészek
 
Kertépítészeti elemek
 
Kerti építmények
 
Kert állapota
 
Állapot értékelése (pont)
 
Kerti építmények állapota
 
Kert infrastruktúra állapota
 
Növényzet állapota
 
Vízrendszer állapota
 
Természeti képződmények állapota
 
Táji adottságok (klíma, talaj, honos növényzet)
 
Kert egyéb jellemzője
 
A kert jelenlegi használatának leírása
 
A kert jelenlegi kezelője, bérlője
 
A kert látogathatósága
 
Nyári nyitvatartás
 
Téli nyitvatartás
 
Jegyárak, kedvezmények
 
Különleges információk
 
Rendszeres rendezvények, programok
 
Híres emberek,történetek
 
Megközelítés
 
A főépület leírása
A Pest megyei város a Csepel-szigeten, Budapesttől 50 km-re délre fekszik. A Csepel-szigeti uradalmat Savoyai Jenő herceg, a győztes zentai csata törökverő hadvezére 1698-ban vásárolta meg. Ráckevei kastélyát, a magyarországi világi barokk építészet egyik első emlékét Johann Lucas von Hildebrandt, a bécsi Belvedere kastély építésze tervezte 1702-ben. A város központjától a HÉV-állomás felé vezető út baloldalán, az Árpád emlékmű mögött magasodik a műemléki védettség alatt álló kastély. A munkálatokat Mayerhoffer András salzburgi építőmester irányította, az építkezés 1722-ben fejeződött be. Az egykor U alaprajzú épület centrumában kupolával fedett nyolcszögű díszterem áll. 1736 után a birtok és a kastély a Habsburg-ház tulajdonába került. Az 1814-es tűzvészt követő nagyobb, a kastély mai formáját is meghatározó klasszicista jellegű helyreállítás elsősorban az eredeti tetőzetet és a barokk kupolát érintette.
 
A főépület építési ideje
 
A főépület állapota
 
A főépület használata
 
A főépület egykori tulajdonosai
 
A főépület jelenlegi tulajdonosa
 
A melléképületek leírása
 
A melléképületek építési ideje
 
A melléképületek állapota
 
A melléképületek használata
 
Műemléki védettség
mûemlékileg védett
 
Műemléki védettség száma
7224 [7285]
 
Műemléki területi védettség
 
Műemléki területi védettség száma
 
Világörökségi terület
 
Natura2000 SAC terület neve
 
Natura2000 SAC védettség száma
 
Natura2000 SPA terület neve
 
Natura2000 SPA terület száma
 
Érintett nemzeti park
 
Természetvédemi terület neve
 
Természetvédelmi Törzskönyvi száma
 
Természetvédelmi védettségi kategória
 
Helyi term. véd. védettség
helyi védettségû terület
 
Helyi term. véd. védettség száma
200/1977. VB. hat.
 
Irodalmi források
 
Weblinkek

 


feltöltött fájlokMagyar Kertörökség Alapítvány Történeti Kertek Adatbázisa